HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

Mire jó a FLEXADIN UC-II és a CARTIFLEX?

A lovak egyik leggyakoribb idült mozgásszervi bántalma az ízületgyulladás vagy osteoarthritis (OA), ami az összefoglaló néven DJD-nek (degenerative joint disease – degeneratív ízületi bántalmak) is nevezett betegségcsoport része. A DJD számos olyan betegséget is magában foglal, ami sokak számára talán túlmutat a klasszikus sántaságokon és ortopédiai problémákon. Ilyen pl. a lovak Wobbler szindrómájának egyik fajtája: a statikus kompresszió, ami a nyakcsigolyák ízületi felszíneinek gyulladása által kialakult perifériás ideg-, majd később gerincvelő-kompresszió.. Szintén a DJD egyik manifesztációja a patahenger szindróma, amely sok lovat érint hazánkban. A klasszikus értelemben vett OA alatt azonban leggyakrabban a csüd-, a csánk-és a pataízület idült gyulladását értjük.

 

Minden OA esetében a legfontosabb kórtani mechanizmus, hogy az ízületeket borító hyalinporcban bekövetkező biokémiai elváltozás hatására a porc progresszívan pusztulni kezd. Ennek során a nagy terhelésnek kitett ún. teherviselő felszíneken porcállomány elvékonyodik, átépül és az ízületi rés szűkül. A folyamatok eredményeként a porc surlódást csökkentő hatása, rugalmassága- és teherbíró képessége gyengül nem tudja feladatát megfelelően ellátni. Az ízületi porc elhalását követi az alatta levő szivacsos csontállomány átalakulása. A nem megfelelő keringési- és terhelési viszonyok miatt a porc alatti csontállomány összetömörülése (sclerosis), az ízület melletti csontos kinövések (osteophyta) jöhetnek létre, másutt pedig a porc és csont elhalás következtében folyadékkal teli üregek (cysták) alakulhatnak ki. Az ízületinedv termelésért felelős synoviális hártya vérbő lesz, de keringése romlik, gyulladásba jön, megvastagszik, merevvé válik. A folyamatok eredményeként az ízület kitelik, hajlíthatósága csökkenés idővel megjelenik a végtagsántaság. A folyamatok gyakran évekig tartanak, mielőtt az avatatlan szem bármit is észrevenne. Ezért is különösen fontos az időben történő megelőző kezelés.

 

A helyes takarmányozás és a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás alapvető fontosságú a betegség megelőzésében, de legtöbb ló esetében eljön a pillanat, amikor indokolttá válik az állatorvosi beavatkozás. Nem mindegy azonban, hogy mekkora problémával állunk szemben, sokat számít, hogy a lónak mennyi ízülete érintett valamint, hogy a bántalom mennyire kóros. Német sportlófajtáknál már évekkel ezelőtt megindult a szelekció a különböző DJD-k tenyésztésből való eliminálása végett, ami bizonyos jól öröklődő bántalmak esetén részben sikeres lehet, de az OA gyakorlatilag elkerülhetetlen a lovak anatómiája, kinetikája és használatuk miatt. Felmerül a kérdés, hogy mit tehet a tulajdonos az OA megelőzésére vagy mérséklésére?

 

Mára a lovak számára gyártott takarmány kiegészítők piacán egymást érik a hasonló összetételű, de más PR fogással értékesített termékek, amiket az alábbi tulajdonságokkal ruháznak fel: „porcvédő, ínvédő, ízületvédő, porcregeneráló, porcépítő, stb.”. A 2000-es évek elején még gyakorlatilag nem állt rendelkezésre tudományosan megalapozott információ ezen készítmények hatóanyagainak felszívódásáról, pontos adagjáról és hatékonyságáról. Ez volt az oka annak is, hogy néhány évvel ezelőtt a megkérdezett állatorvosok nem igazán tudtak készítményt ajánlani, vagy pedig egyszerűen nem is javasolták az alkalmazást klinikai vizsgálatok hiányában. Erről Dr. Richardson, kiváló amerikai ló sebész és ortopéd specialista is megemlékezik egy 2007-es összefoglalójában1. Az elmúlt 10 évben azonban évről-évre egyre több klinikai kutatásokkal igazolt ismeret áll rendelkezésre a témában. Fontos azonban tudnunk, hogy a fejlődés ellenére a ma kapható termékek legnagyobb része nem szakszerűen és nem a rendelkezésre álló tudományos kutatások alapján került összeállításra.

 

Legtöbb gyártó a kedvező árral vagy dizájnnal próbálja megnyerni a vásárlót nem pedig azzal, hogy kutatásokat dotált vagy szakembereket alkalmazott volna. Sajnos ebben a termékcsoportban is igaz „az olcsó húsnak híg a leve” kifejezés. A minőség fontosságát talán mi sem hangsúlyozza jobban, mint egy 2006-ban Kanadában elvégzett kutatás, ahol 23 glükózamint tartalmazó kiegészítőből, mindössze 8-ban volt megfelelő mennyiségű hatóanyag a termékekben a vizsgálat során2. Az sem mindegy, hogy az alkalmazott vegyület melyik sója kerül felhasználásra a takarmány kiegészítőben. Ugyanis egy másik kutatásban azt mutatták ki, hogy a glükózamin-klorid szájon át mindössze 2.2%-ban szívódik fel lóban3.

 

Ezek alapján jogosan merül fel, hogy akkor semmi értelme adni a készítményeket, hogy a lovunk ne legyen sánta? Szerencsére az ismeretanyag folyamatos bővülése lehetővé tette, hogy mára a szakemberek megalapozott tényekre hivatkozva tudjanak kiegészítőket ajánlani a lótartóknak. A legtöbb készítmény a következő összetevők valamelyikét vagy ezek kombinációját tartalmazza: glükózamin különböző sói, kondroitin-szulfát, glükózaminoglikán, hyaluronsav, UCII kollagén, metil-szulfonil metán (MSM), omega-3 zsírsavak és mangán. Maga az összetétel azonban önmagában még nem biztosíték arra, hogy a készítmény segíteni fog. Ezt több egyéb tényező is befolyásolja, mint például a hatékony dózis adása, megfelelő adjuvánsok, stabilitás (minőség-megőrzési idő alatti lebomlás), alapanyagok minősége, „quality control”, ezért mindenképpen vegyük figyelembe a szakember javaslatát termékválasztás esetén.


Ebben a rövid ismertetőben néhány színvonalas, nemzetközi újságban publikált cikken keresztül támasztjuk alá, hogy mi működik bizonyítottan lovakban, és hogy miért az EQUISTRO a legjobb választás. Természetesen ezek a készítmények nem pótolják a specialista állatorvos vizsgálatát és megelőzésen kívül, enyhe esetektől eltekintve önmagukban nem alkalmasak kezelésre.

flexadin

Az egyik legtöbbet vizsgált hatóanyag az ún. UC-II, ami a hidrolizált 2-es típusú kollagén. Ez a kollagén a porcállomány egyik fontos alkotója. Egy vizsgálatban negatív és pozitív kontroll mellett ezt a készítményt adagolva azt tapasztalták, hogy kísérletesen kialakított ízületgyulladás esetén az ízületi folyadékból mért gyulladásra utaló markerek kisebb koncentrációban jelentek meg az UC-II-vel etetett lovak esetén a kontroll csoporthoz viszonyítva4. Egy másik klinikai vizsgálatban 3 különböző dózisban adagolták UC-II-t és egy glükózamint+kondroitint vagy placebot kapó csoporttal hasonlították össze5. Főbb vizsgált paraméterek a fájdalom, a sántaság foka és a hajlítási próbára adott válasz volt. A vizsgálatból kiderült, hogy a placebo nem mutatott változást az OA állapotában. Leginkább az UC-II-t kapó csoport javult5. Az EQUISTRO FLEXADIN UC-II egy speciálisan magas minőségű készítmény, amely megfelelő mennyiségben tartalmazza a kollagént. A korábban említett két színvonalas tanulmány pedig egyértelműen alátámasztja jótékony hatását mind klinikai mind élettani szinten. Az EQUISTRO FLEXADIN UC-II-T így minden tájékozott szakember nyugodt szívvel ajánlhatja lovak számára.

 

A másik ígéretes „ízület és porcvédő” a zöldkagyló és a benne található glükózaminoglikánok. Egy tanulmányban kontroll csoport mellett és ún. cross-over (újra megismétlik a kísérletet úgy, hogy amelyik ló eddig kontrol volt az most lesz kezelt és fordítva) módon vizsgálták a kiegészítő hatékonyságát. A vizsgált paraméterek: a sántaság foka, az ízület hajlékonysága, ízületi fájdalmasság és duzzanat voltak. A zöldkagyló őrleménnyel kezelt lovaknak szignifikánsan csökkent a sántaságuk, javult a hajlítási próbára adott reakciójuk és csökkent az ízületi fájdalmuk a kontrollhoz hasonlítva6. Az EQUISTRO szakemberei felhasználva a legújabb kutatási eredményeket, létrehozták a CARTIFLEXET, ami fő-összetevőként zöldkagyló őrleményt tartalmaz. A CARTIFLEX adagolása így tudományosan is megalapozott.

 

Az EQUISTRO termékek minőségét többek között az biztosítja, hogy a legmodernebb ipari gyártósorokat használják a takarmánykiegészítők gyártásához. A cég rendszeres Uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Az EQUISTRO-nál fontos a lovakra adaptált adagok és dózisok alkalmazása, amelyeket az NRC 2007 (National Research Council- egy amerikai kutatócsoport, aki mértékadó az állatok takarmányozási szükségleteit illetően) ajánlásának betartása biztosít. Az EQUISTRO a ló takarmány-kiegészítő piacon egyedüliként rendelkezik FAMI-QS tanúsítvánnyal (európai állat takarmány adalék és premix minősítő rendszer) és 100%-ban Franciaországban gyártott. Az EQUISTRO termékek magyarországi forgalmazója az Anitech Áruház.

 

Irodalom
1. Richardson, D. W., & Loinaz, R. (2007). An evidence-based approach to selected joint therapies in horses. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, 23(2), 443-460.
2. Oke, S., AGHAZADEH‐HABASHI, A., Weese, J. S., & Jamali, F. (2006). Evaluation of glucosamine levels in commercial equine oral supplements for joints. Equine veterinary journal, 38(1), 93-95.
3. Adebowale, A., Du, J., Liang, Z., Leslie, J. L., &

 

Eddington, N. D. (2002). The bioavailability and pharmacokinetics of glucosamine hydrochloride and low molecular weight chondroitin sulfate after single and multiple doses to beagle dogs. Biopharmaceutics & drug disposition, 23(6), 217-225.
4. Van de Water, E., Oosterlinck, M., Dumoulin, M., Korthagen, N. M., Weeren, P. R., Broek, J.,& Doorn, D. A. (2017). The preventive effects of two nutraceuticals on experimentally induced acute synovitis. Equine veterinary journal, 49(4), 532-538.
5. Gupta, R. C., Canerdy, T. D., Skaggs, P., Stocker, A., Zyrkowski, G., Burke, R., & DeWees, W. (2009). Therapeutic efficacy of undenatured type‐II collagen (UC‐II) in comparison to glucosamine and chondroitin in arthritic horses. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 32(6), 577-584.
6. Cayzer, J., Hedderley, D., & Gray, S. (2012). A randomised, double‐ blinded, placebo‐controlled study on the efficacy of a unique extract of green lipped mussel (Perna canaliculus) in horses with chronic fetlock lameness attributed to osteoarthritis. Equine veterinary journal, 44(4), 393-398.

 

Dr. Tóth Balázs Dr. Horti Klára

Dipl. ACVIM&ECEIM
lóegészségügyi szakállatorvos
EQUI-MED KFT
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adatvédelmi tájékoztató

© 2018 Equistro.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság