HOT Sparks - шаблон joomla Оригами

 vizbenoldodo vitaminok1

A vízben oldódó vitaminok fontossága az anyagcserében. B-vitamin-tartalmú EQUISTRO készítmények adása kondíciójavításra és teljesítményoptimalizálásra.

 

A vitaminok felfedezése és hatásmechanizmusuk megismerése előző századunk egyik igen fontos vívmánya. Mai ismereteink szerint a vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyeket a szervezet nem tud elegendő mennyiségben előállítani, energiát nem szolgáltatnak, de kis mennyiségben az anyag- és energiaforgalomhoz nélkülözhetetlenek. A vitaminok hatása azon alapul, hogy a szervezet különböző részeiben katalitikus vagy szabályozó tényezőként bekapcsolódnak az életfolyamatokba. A vitaminok egy része például fehérjékhez kapcsolódik, és koenzimként vesz részt a biokémiai folyamatokban. 

 

A vitaminszükségletet számos tényező befolyásolja, mint pl.: a kor, a szaporodásbiológiai állapot, a munka mennyisége, valamint a különféle stresszorok (pl.: betegség), de függ még a takarmányozás mennyiségétől és minőségétől, a napon töltött órák számától, az emésztőcsatorna mikroorganizmusai által termelt vitamin mennyiségétől is. Azok a munkát nem végző lovak, amelyek kiváló minőségű legelőkön legelnek, szinte semmi vagy csak minimális vitamin-kiegészítést igényelnek. Ennek oka, hogy a megfelelő minőségű friss fű gazdag a legtöbb zsírban és vízben oldódó vitaminban. Mivel azonban a lovak nagy része nincs jó minőségű legelőn egész évben, ezért a megfelelő vitaminellátásról gondoskodni kell. Manapság a piacon a legtöbb, lovaknak adható takarmány- kiegészítőben vitaminok tömkelegét találjuk, amelyekkel a vitaminban szegény takarmányt kiegészíthetjük. A lovak minimális vitaminszükséglete az a mennyiség, amely mellett a hiánytünetek nem alakulnak ki, illetve amivel a hiánytünet megszüntethető. Az optimális szükséglet ezen felül támogatja a maximális fejlődési rátát, a teljesítményt és az egészséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az optimális szükséglet többszöröse a minimális szükségletnek. A vitaminok hiánytünetei nem mindig láthatóak. A szuboptimális ellátás gyakran megmutatkozhat teljesítménycsökkenésben, különböző betegségekre való hajlamban, csökkent fertilitásban.

 vizbenoldodo vitaminok2

Mindezek miatt a lovak vitamin-kiegészítésének mennyiségét célszerű az optimális szükséglethez közelíteni. A vitaminokat rendszerezni lehet a biológiai hatás és a kémiai szerkezet szerint, azonban csak a vitaminok oldhatósága az egyetlen olyan tulajdonság, amely alapján két fő csoportba sorolhatók. Eszerint az egyik csoportba a zsírban oldódó (A-, D-, E-, K-vitaminok), a másik csoportba pedig a vízoldható vitaminokat (B1-, B2-vitamin, nikotinsavamid, B6-vitamin, B7 pantoténsav, folsav, biotin, B12-, B15-vitamin, U-vitamin, C-vitamin) sorolják. A vízben oldódó vitaminokat a szervezet nem raktározza, és a nem hasznosuló részük gyorsan távozik a vizelettel. Éppen ezért a lovaknak rendszeresen fel kell venniük ezeket a takarmányukkal. Ugyanebből az okból a túladagolás veszélye nem áll fenn, azonban hiánybetegség kialakulhat. Ebben a cikkünkben a fontosabb vízben oldódó vitaminokat taglaljuk. B-komplexnek nevezzük a teljes B-vitamin-csoportot, amelybe az összes B-vitamin-módosulat beletartozik. Egyik B-vitamin nem helyettesítheti a másikat, hiszen azok más és más szereppel és kémiai tulajdonsággal bírnak. Mivel a legtöbb B-vitamin a takarmány energiává való átalakításában vesz részt, ezért a B-vitaminokra a bevitt energiával arányosan van szükség.

 

A B-vitaminok többsége megtalálható a jó minőségű tömegtakarmányokban, amelyek a ki kiegyensúlyozott takarmányozás alapjának számítanak. Ezenkívül a lovak vak- és vastagbelében található mikroorganizmusok is képesek B-vitamint szintetizálni. A B12-vitamin (kobalamin) kivételt képez, hiszen a növényekben nem található meg, ezért a növényevő állatok szükségletét kizárólag a belekben lévő baktériumok termelik. A lovak B-vitamin-igényével kapcsolatban kevés kutatás áll csak rendelkezésre, valamint azt sem tudjuk pontosan, hogy a szükségletük mekkora részét tudja az állat maga megtermelni. Bár a lovak ritkán mutatnak B-vitaminnal kapcsolatos hiánytüneteket, de sokszor előfordul, hogy a B-vitamin-kiegészítés elősegíti az optimális teljesítményt.


Mikor célszerű B-vitamin-kiegészítést adni a lovaknak?
1. Ha a ló főleg abraktakarmányt fogyaszt, és csak minimális friss tömegtakarmányt,
vagy a tömegtakarmány nem megfelelő minőségű.
2. Nagyfokú igénybevétel vagy stressz esetén.
3. Csökkent étvágy, kondícióromlás, betegség fennállásakor.
4. Minden olyan tényező esetén, amely veszélyezteti a bélmikroflórát pl.:
antibiotikum-kezelés.
5. Emésztőszervi renyheség esetén, pl.: hasmenés vagy parazitafertőzöttség.
6. Fiatal lovak esetén a belekben található éretlen baktériumflóra miatt.
7. Idős lovaknál csökkent emésztési hatékonyság esetén.

 

A B-vitamin-kiegészítés a sportlovaknál igen elterjedt, célja: a teljesítmény optimalizálása és a stressz csökkentése. Az optimális mennyiségű B-vitamin folyamatos biztosítása nem azt jelenti, hogy a ló gyorsabban fog vágtázni, vagy magasabbra fog ugrani, hanem lehetővé teszi azt, hogy ló a maximumot hozza ki magából. Míg tudományosan nem bizonyított, hogy az optimális szükségletek fölött adagolt B-vitamin növeli a spotlovak teljesítményét, mégis számos profi lovasnak kedvező tapasztalata van ezzel kapcsolatban. 

 

Anekdotális adatok azt mutatják, hogy nagyobb mennyiségben etetett B1-vitamin (tiamin) segítheti az ingerlékeny lovak megnyugtatását. Nem általános érvényű, de van némi ismeretanyag arra vonatkozóan, hogy bizonyos lovaknál nyugtató hatással bír, főleg, amelyek tiaminhiányosak, vagy megnövekedett a szükségletük. A B-vitamin-csoportba tartozik a biotin is, vagy másnéven a B7-vitamin. A biotin fontos szerepet tölt be a kollagénkötegek közötti keresztkötések kialakításában, így az egészséges kötőszövet (bőrszövet, szaruképletek, inak, szalagok) létrehozásában (bővebben lásd: Biotin-, cink- és methionin-kiegészítés Equistro termékekkel a pataszaru egészségének megőrzése érdekében.). A B-vitamin-tartalmú kiegészítők károsodhatnak a meleg, a fény vagy anedvesség hatására. Néhány B-vitamin összeférhetetlen egymással. A tiamin vitamin inkompatibilis a riboflavinnal (B2), és mindkettő összeférhetetlen a kobalaminnal. Annak érdekében, hogy egyszerre lehessen őket etetni, speciálisan be kell vonni felületüket (coating) a hatékonyságuk védelme miatt. Ezért fontos olyan takarmány-kiegészítőt választani, ahol a gyártó ezekre figyelmet fordít. Egy másik vízben oldódó vitamin a C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav.

 

A vitaminnak a számos fontos szerepe van a szervezetben, részt vesz többek között a hormonok szintézisében, a csontok kalcifikációjában, és az antioxidáns rendszer fontos tagja (bővebben lásd: Az antioxidánsok szerepe a lovak anyagcseréjében. E-vitamint és más antioxidánst tartalmazó Equistro készítmények adagolásának fontossága sportlovakban). Az emberekkel ellentétben a lovak mája képes a C-vitamint előállítani glükózból. Ebből az okból kifolyólag a C-vitamin-hiány lovaknál ritka. Azonban megnövekedett igény mutatkozik akkor, ha a lovat stressz éri vagy betegségben szenved, ilyenkor a szervezet nem feltétlenül tudja a C-vitamin-szükségletet fedezni. Megfigyelték például, hogy azoknál a csikóknál, amelyeknél a bokszos választási módszert alkalmazzák, alacsonyabb a vérplazma C-vitamin-koncentrációja. Az aszkorbinsav adása növeli az immunrendszer vakcinákra adott válaszát idősebb lovaknál, főleg azoknál, amelyek Cushing-szindrómával küzdenek (ez a betegség előfordul 15 év feletti lovaknál és gyógyszeresen kezelhető). A legtöbb ló, amely friss tömegtakarmányt, pl. jó minőségű legelői füvet eszik, nem igényel C-vitaminkiegészítést. Ezzel szemben a széna C-vitamin-tartalma viszonylag alacsony az oxidációs folyamatoknak köszönhetően. Az EQUISTRO termékek közül a MEGABASE készítmények, valamint az ELYTAAN és az ENERGY BOOSTER is tartalmaz B-komplex-, valamint C-vitamint. Az EQUISTRO termékek minőségét többek között az biztosítja, hogy a legmodernebb ipari gyártósorokat használják a takarmány-kiegészítők gyártásához.

 

A cég rendszeres uniós és független vizsgáló auditokon történő megfeleltetéseken megy keresztül, és elkötelezett híve a tudás alapú termékfejlesztésnek. Az EQUISTRO-nál fontos a lovakra adaptált adagok és dózisok alkalmazása, amelyeket az NRC 2007 (National Research Council egy amerikai kutatócsoport, amely mértékadó az állatok takarmányozási szükségleteit illetően) ajánlásának betartása biztosít. Az EQUISTRO a ló takarmány-kiegészítő piacon egyedüliként rendelkezik FAMI-QS tanúsítvánnyal (európai állattakarmány-adalék és premix minősítő rendszer), és 100%-ban Franciaországban gyártott.


Felhasznált irodalom:
1. Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna: Élelmiszer-kémia.
2. Kathleen Crandell: Vitamin reguirements in the horse.
3. Hoffman, R.M., D.S. Kronfeld, J.L. Holland and K.M. Greiwe-Crandell. 1995. Preweaning diet and stall weaning method influences on stress response in ls. J. Anim. Sci. 73:2922.
4. Ralston, S.L. 1999. Management of geriatric horses. In: Advances in Equine Nutrition. Proc. 1999 Equine Nutr. Conf. for Feed Manufacturers. 57.
5. T. Rotmensen, Joe D. Pagan and Stephen G. Jackson: The effect of pre-exercise B-vitamin

Adatvédelmi tájékoztató

© 2018 Equistro.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette: AlphaVet - Marketing Igazgatóság